Busen Judo staat voor de uitvoeringswijze van Judo zoals dat altijd in Nederland is gedaan en gedoceerd. De oorsprong van Busen Judo ligt voor de tweede wereldoorlog, in de tijd dat Jigoro Kano nog in leven was en de ontwikkeling van Kata het hoogste niveau bereikte.

De Busen stijl wordt vertegenwoordigt door een stichting die als doel heeft om de Busen stijl en judosport een warm hart toedragen. Ook zal de stichting zich gaan inzetten om door het gehele land trainingen te verzorgen en activiteiten te organiseren. De stichting wil die doen in optimale samenwerkingen met de Judo Bond Nederland, CIOS Nederland en andere initiatieven. Kortom samenwerken en ontwikkelen van JUDO is ons doel.

Foto van het bestuur en enkele top docenten in de Busen lijn genomen tijdens de 1e nationale Busen Judo dag
De belangrijkste elementen uit het Judo zijn Kata (vaste vorm), Randori (vrijgevecht/training) en Shiai (wedstrijden). Kata is goede manier om kwaliteiten en vaardigheden over te dragen en te behouden. Alle Judokata vertegenwoordigen een aantal principes en hebben daardoor een intrinsieke waarde. De JBN (Judo Bond Nederland) volgt een tweesporenbeleid voor de uitvoering van Kata. Dit houdt in dat de JBN zowel de Busen methode als de Kodokan methode officieel ondersteunt.