Het Koshiki no Kata vertegenwoordigt principe van het op de juiste wijze gebruik maken van de persoonlijke massa. Door het eigen lichaamsgewicht goed te gebruiken en het voelen van en luisteren naar de bewegingen van Uke is men in staat om de tegenstander uit balans te brengen en te werpen. Met behulp van dit Kata kunnen gevorderde Judoka demonstreren dat ze de principes van het Judo begrijpen. De essentie van het Koshiki no Kata gaat verder dan de vorm. Zo moet de expressie van de Judoka aan bepaalde eisen voldoen. De Judoka moet uiting geven aan een juiste balans, werken vanuit een aanwezigheid met volledige aandacht voor de situatie en Zanshin demonstreren.

Het Koshiki no Kata bestaat uit twee delen

  • Omote (14 technieken)
  • Ura (7 technieken)

Belangrijk bij de uitvoering van dit Kata is dat zowel Tori en Uke zich voorstellen dat ze een traditioneel Yoroi (Samoerai Harnas) dragen. Door het gewicht (circa 30 kg) en de stugheid van de Yoroi wordt de bewegingsvrijheid beperkt en moeten technieken langzaam worden uitgevoerd.

Bij de achterwaartse worpen waar Tori op één knie gaat zitten, laat Tori Uke naast zijn knie vallen en plaatst dan zijn knie opzij. Dit demonstreert dat het oorspronkelijk de bedoeling was om de rug van Uke te breken.